Prematüre bebeklerde raşitizmin önlenmesi / Tamer Parıldar.

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa : Uludağ Üniversitesi, 1983.Description: 42 y. : şkl. ; 29 cmSubject(s): DDC classification:
  • 616.71  20
Dissertation note: Tez (Uzmanlık Tezi) -- Uludağ Üniversitesi, 1983 Summary: Haziran 1982 - Mayıs 1983 tarihleri arasında yapılan bu araştırmada 32 haftadan önce doğan prematüre bebekler önce A ve B grubu olarak rastgele ikiye ayrılmışlardır. A grubu bebeklere kalsiyum laktat 500 mg/gün ve D3 vitamini 400 IÜ/gün, B grubuna yalnız 800 IÜ/gün, D3 vitamini verilmiş, aylık kontrollerde gerek ağırlık gerekse biyokimyasal yönlerden istatistiksel fark bulunamamıştır. Bu bebeklerin ikizleri ayrıca incelenmiş A grubundaki bebeklerin birici ve ikinci ay sonunda ağırlık kazanımları B grubuna göre daha iyi bulunmuştur. Ancak kan kalsiyum fosfor alkalen fosfataz değerleri ve ağırlık artımı yönünden istatistiksel farklılık saptanmamıştır. Araştırmada diyete kalsiyum eklenmesi olan veya olmayan tüm bebekler 1000-1500 g. ve 1501 g. ve üstündeki bebekler diye iki gruba ayrılarak aylık ve günlük ağırlık kazanımları ve baş çevresi gelişimleri de karşılaştırılmıştır. l. ve II. ayda her iki grup arasında ağırlık kazanımı olarak istatistiksel farklılık saptanmıştır ."1501 g. ve üzerindeki doğum ağırlığı ile doğan bebeklerin daha iyi ağırlık kazandıkları ve baş çevresi büyümesinin de daha iyi olduğu görülmüştür. Araştırmamızda A ve B grubu bebeklerin biyokimyasal değerlerinde istatistiksel fark bulunmayınca toplam olguların başlangıç 30, 60, 90 ve 120. gün kan kalsiyum fosfor ve alkalen fosfataz düzeyleri ortalaması saptanmıştır. Özellikle başlangıç fosfor ve, alkalen fosfataz düzeyleri literatürden biraz farklı bulunmuştur. Ancak, 4 aylık sürede bu değerler hemen hemen birbirlerine eşit bulunmuşlardır.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Tez (Uzmanlık Tezi) -- Uludağ Üniversitesi, 1983

Kaynakça var.

Haziran 1982 - Mayıs 1983 tarihleri arasında yapılan bu araştırmada 32 haftadan önce doğan prematüre bebekler önce A ve B grubu olarak rastgele ikiye ayrılmışlardır. A grubu bebeklere kalsiyum laktat 500 mg/gün ve D3 vitamini 400 IÜ/gün, B grubuna yalnız 800 IÜ/gün, D3 vitamini verilmiş, aylık kontrollerde gerek ağırlık gerekse biyokimyasal yönlerden istatistiksel fark bulunamamıştır. Bu bebeklerin ikizleri ayrıca incelenmiş A grubundaki bebeklerin birici ve ikinci ay sonunda ağırlık kazanımları B grubuna göre daha iyi bulunmuştur. Ancak kan kalsiyum fosfor alkalen fosfataz değerleri ve ağırlık artımı yönünden istatistiksel farklılık saptanmamıştır. Araştırmada diyete kalsiyum eklenmesi olan veya olmayan tüm bebekler 1000-1500 g. ve 1501 g. ve üstündeki bebekler diye iki gruba ayrılarak aylık ve günlük ağırlık kazanımları ve baş çevresi gelişimleri de karşılaştırılmıştır. l. ve II. ayda her iki grup arasında ağırlık kazanımı olarak istatistiksel farklılık saptanmıştır ."1501 g. ve üzerindeki doğum ağırlığı ile doğan bebeklerin daha iyi ağırlık kazandıkları ve baş çevresi büyümesinin de daha iyi olduğu görülmüştür. Araştırmamızda A ve B grubu bebeklerin biyokimyasal değerlerinde istatistiksel fark bulunmayınca toplam olguların başlangıç 30, 60, 90 ve 120. gün kan kalsiyum fosfor ve alkalen fosfataz düzeyleri ortalaması saptanmıştır. Özellikle başlangıç fosfor ve, alkalen fosfataz düzeyleri literatürden biraz farklı bulunmuştur. Ancak, 4 aylık sürede bu değerler hemen hemen birbirlerine eşit bulunmuşlardır.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.