Uyuzda serum immunglobulinleri, kompleman düzeyi, direkt immunfloresan ve ev tozu akar hassasiyeti ilişkisinin değerlendirilmesi / Kenan Aydoğan

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa : Uludağ Üniversitesi, 1998Description: 103sSubject(s): Dissertation note: Tez (Uzmanlık Tezi) -- Uludağ Üniversitesi, 1998 Summary: Bu çalışma uyuz patogenezinde humoral immunite reaksiyonlarına açıklık getirebilmek amacı ile yapıldı. Klinik ve parazitolojik olarak uyuz tanısı konan yaşları 5-62 arasında değişen,7'si kadın 19'u erkek toplam 26 hasta ele alındı.Bu hastalarda 4 nodül, 6 sillon ve 16 papüloveziküler lezyonlardan biyopsi yapıldı. Direkt immunfloresan(DİF) metodu ile immun birikimler incelendi. Serumda dolaşan antikorlar, kompleman komponentleri ,total IgE ile ev tozu akarlarına (ETA) duyarlılık durumu araştırılarak elde edilen sonuçlar 24 sağlıklı kontrol ile karşılaştırıldı. Araştırma ve kontrol grubu olgularında serum immunglobulinleri, C3c ve C4 kompleman komponentleri, total IgE ile ev tozu akarı spesifik IgE düzey ve skorunu saptandı.Bunun için sırasıyla ışık nefelometrik, MEIA (Microparticle Enzyme İmmun Assay) ve AlaSTAT EIA yöntemi kullanıldı. DİF'te 22 hastada (%84.6) subkorneal alan(SC), dermoepidermal bileşke(DEB) ve dermal perivasküler alanlardan(PV) en az birinde immun birikim saptanmıştır. 5 sillonda saptadığımız birikimler literatür ile uyumlu iken, 2 nodül ve 7 papülde SC birikimi ile 2 sillonda kıl follikülünde belirlenen birikimlere ulaşabildiğimiz literatürlerde ratlayamadık. 4 olguda (l'i sillon, 3'ü papül) ise hiçbir birikimbulunamadı. Uyuzlu olgularda IgA, C3C düzeylerinde azalma, IgG, IgM ve IgE düzeylerinde artma olduğu, C4 düzeyinde ise değişiklik olmadığı gözlendi. Her iki grup serum IgA, IgE ve C3c ortalama düzeyleri biyoistatistiksel olarak kıyaslandığında sırasıyla p< 0.001, p<0.0001 ve p<0.01 olarak anlamlı bulundu.Uyuzlu olgularında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ETA spesifik IgE test sonucu saptandı. (p<0.05) Uyuzlu hastalarda ETA hassasiyeti varlığının papül, papül/nodül ve tümolgular için immun depozit açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamışken, serum total IgE düzeyleri açısından papül/nodül ve tüm olgularda anlamlı artış saptandı.(p<0.05) Diğer immunglobulin ve kompleman komponentlerinde anlamlı değişiklik bulunmadı. Bu sonuçlar bize uyuz patogenezinde sarcopta karşı kompleman aktivasyonu ile IgA, IgG, IgM ve özellikle IgE sınıfı antikor yanıtını göstermektedir. Biz bu araştırmada ayrıca ETA hassasiyeti gösteren olgularda çapraz reaksiyonlar nedeni ile özellikle IgE aracılı reaksiyonların indüklenebileceği sonucuna vardık.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Tez (Uzmanlık Tezi) -- Uludağ Üniversitesi, 1998

Bu çalışma uyuz patogenezinde humoral immunite reaksiyonlarına açıklık getirebilmek amacı ile yapıldı. Klinik ve parazitolojik olarak uyuz tanısı konan yaşları 5-62 arasında değişen,7'si kadın 19'u erkek toplam 26 hasta ele alındı.Bu hastalarda 4 nodül, 6 sillon ve 16 papüloveziküler lezyonlardan biyopsi yapıldı. Direkt immunfloresan(DİF) metodu ile immun birikimler incelendi. Serumda dolaşan antikorlar, kompleman komponentleri ,total IgE ile ev tozu akarlarına (ETA) duyarlılık durumu araştırılarak elde edilen sonuçlar 24 sağlıklı kontrol ile karşılaştırıldı. Araştırma ve kontrol grubu olgularında serum immunglobulinleri, C3c ve C4 kompleman komponentleri, total IgE ile ev tozu akarı spesifik IgE düzey ve skorunu saptandı.Bunun için sırasıyla ışık nefelometrik, MEIA (Microparticle Enzyme İmmun Assay) ve AlaSTAT EIA yöntemi kullanıldı. DİF'te 22 hastada (%84.6) subkorneal alan(SC), dermoepidermal bileşke(DEB) ve dermal perivasküler alanlardan(PV) en az birinde immun birikim saptanmıştır. 5 sillonda saptadığımız birikimler literatür ile uyumlu iken, 2 nodül ve 7 papülde SC birikimi ile 2 sillonda kıl follikülünde belirlenen birikimlere ulaşabildiğimiz literatürlerde ratlayamadık. 4 olguda (l'i sillon, 3'ü papül) ise hiçbir birikimbulunamadı. Uyuzlu olgularda IgA, C3C düzeylerinde azalma, IgG, IgM ve IgE düzeylerinde artma olduğu, C4 düzeyinde ise değişiklik olmadığı gözlendi. Her iki grup serum IgA, IgE ve C3c ortalama düzeyleri biyoistatistiksel olarak kıyaslandığında sırasıyla p< 0.001, p<0.0001 ve p<0.01 olarak anlamlı bulundu.Uyuzlu olgularında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ETA spesifik IgE test sonucu saptandı. (p<0.05) Uyuzlu hastalarda ETA hassasiyeti varlığının papül, papül/nodül ve tümolgular için immun depozit açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamışken, serum total IgE düzeyleri açısından papül/nodül ve tüm olgularda anlamlı artış saptandı.(p<0.05) Diğer immunglobulin ve kompleman komponentlerinde anlamlı değişiklik bulunmadı. Bu sonuçlar bize uyuz patogenezinde sarcopta karşı kompleman aktivasyonu ile IgA, IgG, IgM ve özellikle IgE sınıfı antikor yanıtını göstermektedir. Biz bu araştırmada ayrıca ETA hassasiyeti gösteren olgularda çapraz reaksiyonlar nedeni ile özellikle IgE aracılı reaksiyonların indüklenebileceği sonucuna vardık.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.