Cerrahi 'delaying'in nörovenöz fleplerin yaşayabilirliğine etkisi / Oytun İdil

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa : Uludağ Üniversitesi, 2000Description: [2], 50 y. : res. ; 30 cmSubject(s): DDC classification:
  • 617.83059 20
Dissertation note: Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2000 Summary: 'Nörovenöz flepler', plastik cerrahide son yıllarda kabul görmüş yeni bir kavramdır. Bu flepler bir kütanöz sinir ve buna eşlik eden bir satellit arter yada arteriyole dayalı olarak kaldırılırlar. Düşük akımlı flepler oldukları için genellikle, 3x5 cm., 2x4 cm gibi ufak boyutlarda planlanmalıdırlar. Bu durum, bu fleplerin en büyük dezavantajlarını oluşturur. Nörovenöz fleplerde flep boyutunun ve flep yaşayabilirliğinin, cerrahi 'delaying' uygulanarak artırılıp artırılamayacağını araştırmak amacıyla bu çalışma planlandı. Ağırlıkları 250 gram olan, 5 aylık, toplam 20 adet dişi 'wistar' cinsi laboratuvar sıçanında çalışıldı. Sıçanların inguinal bölgelerinden inferior epigastrik arter, sinir ve vene dayalı 3x3 cm. boyutlarında toplam 40 cilt flebi planlandı. Bu 40 flep; yirmisi deney grubunu, yirmisi kontrol grubunu oluşturmak üzere iki gruba ayrıldı. Deney grubunu oluşturan 20 flebe ilk seansta cerrahi 'delaying' uygulandı. 'Delaying' sırasında fleplerin pedikülündeki inferior epigastrik arter bağlandı. Böylece flepler nörovenöz flep haline getirildi. Bu hali ile fleplerin pedikülünde epigastrik sinir, ven ve sinir ve vene eşlik eden satellit arterioller bulunmaktadır. 'Delaying'den bir hafta sonra ikinci seans gerçekleştirildi. Bu seansta flepler total olarak kaldırılıp tekrar yerlerine sütüre edildiler. Beş gün sonra denek sıçanlar periton içine verilen yüksek doz sodyum pentotal ile öldürüldüler. Fleplerin yaşayan alanları milimethk kağıtlar ile ölçüldü, cilt ve pediküllerinden biyopsiler alındı. Kontrol grubunu oluşturan 20 flebe 'delaying' uygulanmadı. Bu flepler tek bir seansta kaldırıldılar ve pediküllerindeki inferior epigastrik arter bağlandı. Böylece bu flepler nörovenöz flep haline getirilmiş ve 'delaying' uygulanmadan kaldırılmış oldular. Aradan 5 gün geçince denekler periton içine verilen yüksek doz sodyum pentotal ile öldürüldüler ve fleplerin yaşayan alanları milimetrik kağıtlar ile ölçüldü, cilt ve pediküllerinden biyopsiler alındı. Deney ve kontrol gruplarından alınan bu ölçümlerin 'student t' testi ile istatistik değerlendirmesi yapıldı. 'Delaying' uygulanan fleplerde, 'delaying' uygulanmayanlara göre istatistik olarak anlamlı derecede daha fazla flep alanının yaşadığı görüldü (p[0.5). Ayrıca fleplerden alınan cilt ve pedikül biyopsileri de karşılaştırmalı olarak histopatolojik açıdan değerlendirildi. 'Delaying' uygulanan fleplerde cilt ve pediküllerindeki arteriyol ve venüllerin ileri derecede genişlemiş olduğu görüldü. Bu çalışmanın sonuçları ışığında 'delaying'in, nörovenöz fleplerin yaşayabilirliklerini ve boyutlarını artırmak amacıyla klinikte de uygulanabileceği izlenimi edinildi. Anahtar kelimeler: Nörovenöz flep, delaying, inferior epigastrik flep, nörokütan flep.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Türkçe ve İngilizce özeti var.

Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2000

Kaynakça: 43-48 y.

'Nörovenöz flepler', plastik cerrahide son yıllarda kabul görmüş yeni bir kavramdır. Bu flepler bir kütanöz sinir ve buna eşlik eden bir satellit arter yada arteriyole dayalı olarak kaldırılırlar. Düşük akımlı flepler oldukları için genellikle, 3x5 cm., 2x4 cm gibi ufak boyutlarda planlanmalıdırlar. Bu durum, bu fleplerin en büyük dezavantajlarını oluşturur. Nörovenöz fleplerde flep boyutunun ve flep yaşayabilirliğinin, cerrahi 'delaying' uygulanarak artırılıp artırılamayacağını araştırmak amacıyla bu çalışma planlandı. Ağırlıkları 250 gram olan, 5 aylık, toplam 20 adet dişi 'wistar' cinsi laboratuvar sıçanında çalışıldı. Sıçanların inguinal bölgelerinden inferior epigastrik arter, sinir ve vene dayalı 3x3 cm. boyutlarında toplam 40 cilt flebi planlandı. Bu 40 flep; yirmisi deney grubunu, yirmisi kontrol grubunu oluşturmak üzere iki gruba ayrıldı. Deney grubunu oluşturan 20 flebe ilk seansta cerrahi 'delaying' uygulandı. 'Delaying' sırasında fleplerin pedikülündeki inferior epigastrik arter bağlandı. Böylece flepler nörovenöz flep haline getirildi. Bu hali ile fleplerin pedikülünde epigastrik sinir, ven ve sinir ve vene eşlik eden satellit arterioller bulunmaktadır. 'Delaying'den bir hafta sonra ikinci seans gerçekleştirildi. Bu seansta flepler total olarak kaldırılıp tekrar yerlerine sütüre edildiler. Beş gün sonra denek sıçanlar periton içine verilen yüksek doz sodyum pentotal ile öldürüldüler. Fleplerin yaşayan alanları milimethk kağıtlar ile ölçüldü, cilt ve pediküllerinden biyopsiler alındı. Kontrol grubunu oluşturan 20 flebe 'delaying' uygulanmadı. Bu flepler tek bir seansta kaldırıldılar ve pediküllerindeki inferior epigastrik arter bağlandı. Böylece bu flepler nörovenöz flep haline getirilmiş ve 'delaying' uygulanmadan kaldırılmış oldular. Aradan 5 gün geçince denekler periton içine verilen yüksek doz sodyum pentotal ile öldürüldüler ve fleplerin yaşayan alanları milimetrik kağıtlar ile ölçüldü, cilt ve pediküllerinden biyopsiler alındı. Deney ve kontrol gruplarından alınan bu ölçümlerin 'student t' testi ile istatistik değerlendirmesi yapıldı. 'Delaying' uygulanan fleplerde, 'delaying' uygulanmayanlara göre istatistik olarak anlamlı derecede daha fazla flep alanının yaşadığı görüldü (p[0.5). Ayrıca fleplerden alınan cilt ve pedikül biyopsileri de karşılaştırmalı olarak histopatolojik açıdan değerlendirildi. 'Delaying' uygulanan fleplerde cilt ve pediküllerindeki arteriyol ve venüllerin ileri derecede genişlemiş olduğu görüldü. Bu çalışmanın sonuçları ışığında 'delaying'in, nörovenöz fleplerin yaşayabilirliklerini ve boyutlarını artırmak amacıyla klinikte de uygulanabileceği izlenimi edinildi. Anahtar kelimeler: Nörovenöz flep, delaying, inferior epigastrik flep, nörokütan flep.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.