Stabil koroner arter hastalarında inflamatuvar belirteçler ile kalp hızı değişkenliği arasındaki ilişki / Özlem Karaca

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa: Uludağ Üniversitesi, 2011Description: IV, 58 y. : tbl. ; 30 cmSubject(s): DDC classification:
  • 616.1232 23
Dissertation note: Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi,2011 Summary: Koroner arter hastalığı inflamatuvar bir süreç olarak kabul edilip takibinde çeşitli inflamatuvar markırların kullanımı araştırılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada stabil koroner arter hastalarında inflamatuvar markırlardan yüksek duyarlıklı serum reaktif protein (hsCRP) ve serum amiloid A (SAA)'nın önemli bir mortalite ve morbidite öngördürücüsü olarak kabul edilen kalp hızı değişkenliği ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya son 6 ay içerisinde angına olmayan 50 stabil koroner arter hastası alındı. Diyabeti olanlar, sigara içicileri, malign hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, infeksiyöz ve romatizmal hastalıklar gibi inflamatuvar belirteçleri değiştirebilecek hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. Hastaların boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), tansiyon arteryel ve nabız ölçümleri ve kardiyak muayeneleri yapıldı. Kan glukoz, HbA1c, kolesterol, SAA ve hsCRP değerleri ölçüldü. Ritim Holter kayıtları alındı. Holter kayıtlarından LF, HF, LF/HF, VLF, SDANN, SDNN, RMSSD, PNN50 değerleri karşılaştırmaya tabi tutuldu. hsCRP ve SAA düzeyleri ile yaş, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve VKİ arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. hsCRP ile SDNN, LF ve VLF parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ters korelasyon saptandı. ( p değeri sırasıyla 0,028, 0,040, 0,032) bu ters korelasyon özellikle hsCRP düzeyleri 0,3-0,6 mg/dl olan hasta gurubunda daha belirgindi. Bununla birlikte RMSSD, PNN50, SDANN oranları ile hsCRP arasında ise anlamlı olamayan ters korelasyon gözlendi. SAA değerleri ile SDNN, RMSSD, PNN50, LF, VLF ve SDANN parametreleri arasında ters korelasyon gözlendi; ancak bu korelasyon da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Aterosklerozda rol alan inflamatuvar hadiseler bir şekilde kalbin otonom sinir sistemini ve dolayısıyla kalp hızı değişkenliğini etkilemektedir. Anahtar kelimeler: koroner arter hastalığı, kalp hızı değişkenliği, inflamatuvar markırlar.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Türkçe ve İngilizce özeti var.

Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi,2011

Kaynakça: 45-54 y.

Koroner arter hastalığı inflamatuvar bir süreç olarak kabul edilip takibinde çeşitli inflamatuvar markırların kullanımı araştırılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada stabil koroner arter hastalarında inflamatuvar markırlardan yüksek duyarlıklı serum reaktif protein (hsCRP) ve serum amiloid A (SAA)'nın önemli bir mortalite ve morbidite öngördürücüsü olarak kabul edilen kalp hızı değişkenliği ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya son 6 ay içerisinde angına olmayan 50 stabil koroner arter hastası alındı. Diyabeti olanlar, sigara içicileri, malign hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, infeksiyöz ve romatizmal hastalıklar gibi inflamatuvar belirteçleri değiştirebilecek hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. Hastaların boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), tansiyon arteryel ve nabız ölçümleri ve kardiyak muayeneleri yapıldı. Kan glukoz, HbA1c, kolesterol, SAA ve hsCRP değerleri ölçüldü. Ritim Holter kayıtları alındı. Holter kayıtlarından LF, HF, LF/HF, VLF, SDANN, SDNN, RMSSD, PNN50 değerleri karşılaştırmaya tabi tutuldu. hsCRP ve SAA düzeyleri ile yaş, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve VKİ arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. hsCRP ile SDNN, LF ve VLF parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ters korelasyon saptandı. ( p değeri sırasıyla 0,028, 0,040, 0,032) bu ters korelasyon özellikle hsCRP düzeyleri 0,3-0,6 mg/dl olan hasta gurubunda daha belirgindi. Bununla birlikte RMSSD, PNN50, SDANN oranları ile hsCRP arasında ise anlamlı olamayan ters korelasyon gözlendi. SAA değerleri ile SDNN, RMSSD, PNN50, LF, VLF ve SDANN parametreleri arasında ters korelasyon gözlendi; ancak bu korelasyon da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Aterosklerozda rol alan inflamatuvar hadiseler bir şekilde kalbin otonom sinir sistemini ve dolayısıyla kalp hızı değişkenliğini etkilemektedir. Anahtar kelimeler: koroner arter hastalığı, kalp hızı değişkenliği, inflamatuvar markırlar.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.