Morfea (Lokalize skleroderma) hastalarında tedaviye yanıt: retrospektif çalışma / Işıl Tilki Günay.

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa: Uludağ Üniversitesi, 2013.Description: V, 32 y. : şkl. , tbl. , grf. , tpk. bs. ; 29 cmSubject(s): DDC classification:
  • 616.544  20
Dissertation note: Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2013 Summary: Morfea dermiş ve subkutan dokunun klinik olarak belirgin, skar benzeri sklerozu ile sonlanan enflamatuar bir hastalığıdır. Tedavisinde topikal ve sistemik tedaviler, fototerapi; özellikle ultraviyole A1 (UVA1) tedavisi uygulanmaktadır. Morfealı hastalarda ultrasonografi hastalığın seyri ve tedaviye yanıtın değerlendiriimesinde ucuz, noninvaziv ve uygulaması kolay bir yöntem olması nedeniyle pek çok invaziv yönteme üstünlük sağlamaktadır.Bu çalışmada; morfea tedavisinde UVA1 fototerapisi uygulanan hastaların tedavi öncesi ve sonrasında yapılan ultrasonografi sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Morfealı 13 hastaya UVA1+kolşisin, 10 hastaya yalnızca UVA1 fototerapisi uygulanmıştı. UVA1 haftada 2 gün 10J/cm2, kolşisin 1.5 mg/gün olarak 6 ay süre ile uygulanmıştı. Hastalara tedavi başlangıcında, tedavinin 2. ve 6. ayında aynı morfeik alanlara deri ultrasonografisi yapılmıştı.UVA-1 ile, UVA1 + kolşisin birlikte kullanılan hastaların tedavi öncesi, tedavinin 2. ve 6. avlarındaki ultrasonografi sonuçları değerlendirildiğinde iki grup arasında deri kalınlığındaki azalmada istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Hastaların tedavi öncesi deri ultrasonografi sonuçları ile, tedavinin 2. ve 6. aylarındaki ultrasonografi sonuçları karşılaştırıldığında her iki grupta da deri kalınlığındaki istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu saptandı (p<0.05). Çalışmamızdaki düşük doz UVA1 fototerapisi sonrasındaki deri ultrasonografi sonuçları değerlendirildiğinde orta ve yüksek dozlarda UVA1 verilen hastalarda deri kalınlığındaki azalmanın daha fazla olduğunu görüldü. Morfeada tedaviye orta dozda başlanılıp, hastanın tolere edebileceği yüksek dozlara çıkılmasının daha uygun olacağı kanısına varıldı.Gelişen teknoloji ile birlikte invaziv yöntemlere göre avantajları nedeniyle dermatolojik ultrasonografi daha yaygın kullanılabilecektir.Anahtar kelimeler: Morfea, fototerapi, deri ultrasonografisi.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Türkçe ve İngilizce özeti var.

Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2013

Kaynakça: 27-30 y.

Morfea dermiş ve subkutan dokunun klinik olarak belirgin, skar benzeri sklerozu ile sonlanan enflamatuar bir hastalığıdır. Tedavisinde topikal ve sistemik tedaviler, fototerapi; özellikle ultraviyole A1 (UVA1) tedavisi uygulanmaktadır. Morfealı hastalarda ultrasonografi hastalığın seyri ve tedaviye yanıtın değerlendiriimesinde ucuz, noninvaziv ve uygulaması kolay bir yöntem olması nedeniyle pek çok invaziv yönteme üstünlük sağlamaktadır.Bu çalışmada; morfea tedavisinde UVA1 fototerapisi uygulanan hastaların tedavi öncesi ve sonrasında yapılan ultrasonografi sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Morfealı 13 hastaya UVA1+kolşisin, 10 hastaya yalnızca UVA1 fototerapisi uygulanmıştı. UVA1 haftada 2 gün 10J/cm2, kolşisin 1.5 mg/gün olarak 6 ay süre ile uygulanmıştı. Hastalara tedavi başlangıcında, tedavinin 2. ve 6. ayında aynı morfeik alanlara deri ultrasonografisi yapılmıştı.UVA-1 ile, UVA1 + kolşisin birlikte kullanılan hastaların tedavi öncesi, tedavinin 2. ve 6. avlarındaki ultrasonografi sonuçları değerlendirildiğinde iki grup arasında deri kalınlığındaki azalmada istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Hastaların tedavi öncesi deri ultrasonografi sonuçları ile, tedavinin 2. ve 6. aylarındaki ultrasonografi sonuçları karşılaştırıldığında her iki grupta da deri kalınlığındaki istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu saptandı (p<0.05). Çalışmamızdaki düşük doz UVA1 fototerapisi sonrasındaki deri ultrasonografi sonuçları değerlendirildiğinde orta ve yüksek dozlarda UVA1 verilen hastalarda deri kalınlığındaki azalmanın daha fazla olduğunu görüldü. Morfeada tedaviye orta dozda başlanılıp, hastanın tolere edebileceği yüksek dozlara çıkılmasının daha uygun olacağı kanısına varıldı.Gelişen teknoloji ile birlikte invaziv yöntemlere göre avantajları nedeniyle dermatolojik ultrasonografi daha yaygın kullanılabilecektir.Anahtar kelimeler: Morfea, fototerapi, deri ultrasonografisi.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.