Nazal polipozisli hastalarda eozinofil/nötrofil oranları ile klinik bulguların korelasyonu / Sevilay H. Tecimer.

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Bursa: Uludağ Üniversitesi, 2014.Description: V, 92 y. : şkl. , tbl. , grf. ; 29 cmSubject(s): DDC classification:
  • 617.5230592  20
Dissertation note: Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2014 Summary: Nazal polipozis gelişimi ile ilgili olarak günümüze kadar ortaya atılan pek çok teori arasında, henüz kesinlik kazanan bir teori bulunmamaktadır. Nazal polip dokuları histolojik olarak nötrofil ve eozinofil gibi inflamatuar hücrelerin infiltrasyonu ile karakterizedir. Nazal poliplerin, eozinofilik ve nötrofilik olarak ayrımının yapılmasının klinik önemini, bölgesel hakimiyetini ve nazal polipli hastaların takibinde, tedavi aşamasında bu bulguların önemini göstermeyi amaçladık.Geriye yönelik yapılan klinik bulgu taramasında, nazal polip tanısı ile tedavi edilen 40 hasta dosyası değerlendirildi. Hastaların şikayetleri ve hastalık hikayesi, endoskopi ve BT sonuçları, prick testi sonuçları, polip dokusunun biyopsi sonuçları ve tedavi sonrası değerlendirme kayıtları incelendi. Eozinofilik nazal polipli kronik rinosinüzit (E-NP’li KRS) ve nötrofilik nazal polipli kronik rinosinüzit (N-NP’li KRS) gruplar belirlendi. İki grup arasındaki veriler karşılaştırılarak, hastalardaki klinik bulgular, ayrıca diğer olası etyolojik nedenler ve alerji, astım gibi komorbid hastalıklarla ilişkisi gösterildi.Bursa ve çevresinde, nazal polipozisli hastalarda, histolojik olarak eozinofilik polip (%77,5), nötrofilik polibe (%22,5) göre daha fazla olarak tespit edildi. Klinik bulgular iki grup arasında karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6.ay semptom ve endoskopi skorları, E-NP’li KRS ve N-NP’li KRS hastalarında karşılaştırıldı, istatistiksel anlamlı farklılık olduğu izlendi (p<0,001-p=0,035, p<0,001-p=0,007). Tedavi sonrası iki grupta da semptom, endoskopi ve BT skorunda gerileme olduğu görüldü.NP’li KRS, histolojik özelliğine göre alt gruplara ayrılabilir. E-NP’li KRS ve N-NP’li KRS sınıflaması, eozinofil/nötrofil hücre oranına göre yapılabilir. Klinik seyir konusunda bizim çalışmamızda, gruplar arasında anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Ancak daha geniş hasta grubu ile yapılacak çalışmalarda, daha anlamlı sonuçlar çıkabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: Nazal polip, kronik rinosinüzit, eozinofil, nötrofil, klinik bulgular.
Item type:
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Türkçe ve İngilizce özeti var.

Tez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi, 2014

Kaynakça: 84-90 y.

Nazal polipozis gelişimi ile ilgili olarak günümüze kadar ortaya atılan pek çok teori arasında, henüz kesinlik kazanan bir teori bulunmamaktadır. Nazal polip dokuları histolojik olarak nötrofil ve eozinofil gibi inflamatuar hücrelerin infiltrasyonu ile karakterizedir. Nazal poliplerin, eozinofilik ve nötrofilik olarak ayrımının yapılmasının klinik önemini, bölgesel hakimiyetini ve nazal polipli hastaların takibinde, tedavi aşamasında bu bulguların önemini göstermeyi amaçladık.Geriye yönelik yapılan klinik bulgu taramasında, nazal polip tanısı ile tedavi edilen 40 hasta dosyası değerlendirildi. Hastaların şikayetleri ve hastalık hikayesi, endoskopi ve BT sonuçları, prick testi sonuçları, polip dokusunun biyopsi sonuçları ve tedavi sonrası değerlendirme kayıtları incelendi. Eozinofilik nazal polipli kronik rinosinüzit (E-NP’li KRS) ve nötrofilik nazal polipli kronik rinosinüzit (N-NP’li KRS) gruplar belirlendi. İki grup arasındaki veriler karşılaştırılarak, hastalardaki klinik bulgular, ayrıca diğer olası etyolojik nedenler ve alerji, astım gibi komorbid hastalıklarla ilişkisi gösterildi.Bursa ve çevresinde, nazal polipozisli hastalarda, histolojik olarak eozinofilik polip (%77,5), nötrofilik polibe (%22,5) göre daha fazla olarak tespit edildi. Klinik bulgular iki grup arasında karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6.ay semptom ve endoskopi skorları, E-NP’li KRS ve N-NP’li KRS hastalarında karşılaştırıldı, istatistiksel anlamlı farklılık olduğu izlendi (p<0,001-p=0,035, p<0,001-p=0,007). Tedavi sonrası iki grupta da semptom, endoskopi ve BT skorunda gerileme olduğu görüldü.NP’li KRS, histolojik özelliğine göre alt gruplara ayrılabilir. E-NP’li KRS ve N-NP’li KRS sınıflaması, eozinofil/nötrofil hücre oranına göre yapılabilir. Klinik seyir konusunda bizim çalışmamızda, gruplar arasında anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Ancak daha geniş hasta grubu ile yapılacak çalışmalarda, daha anlamlı sonuçlar çıkabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: Nazal polip, kronik rinosinüzit, eozinofil, nötrofil, klinik bulgular.

There are no comments on this title.

to post a comment.
Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.