000 03322cam a2200277 a 4500
001 6609
005 20190712123701.0
008 120215s2011||||tu#|||||#|||||||||||tur#d
009 00TUR0Y706610 201202152011ma
040 _cULUDAG
082 0 4 _a616.398
_223
090 _aUZM
_b01095
100 1 _aUtku, Meriç Arzu,
_d1973-
245 1 0 _aNilüfer Halk Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölgesinde 20 yaş ve üzeri kadınlarda aşırı kiloluluk ve şişmanlık prevalansı ile etkileyen etmenler /
_cMeriç Arzu Utku
260 _aBursa:
_bUludağ Üniversitesi,
_c2011
300 _aV, 104 y. :
_btbl. ;
_c30 cm.
500 _aTürkçe ve İngilizce özeti var.
502 _aTez (Uzmanlık)--Uludağ Üniversitesi,2011
504 _aKaynakça: 94-96 y.
520 _aObezite hem dünya genelinde hem de ülkemizde sıklığı gittikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmanın amacı, Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölgesi'nde 20 yaş ve üzeri kadınlarda aşırı kiloluluk ve obezite prevalansı ile etkileyen etmenleri saptamaktır.u araştırma 1 Ocak 2010- 15 haziran 2010 tarihleri arasında Bursa ili Nilüfer Ilçesi'ndeki Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölgesi Koordinatörlüğüme bağlı, kentsel, yarı kentsel ve kırsal yapıdaki 13 mahallede ve toplam 905, 20 yaş ve üzeri kadınla gerçekleştirilmiş kesitsel bir araştırmadır. Araştırmaya katılan kadınlarla yüz yüze görüşülerek 37 sorudan oluşan ve içerisinde demografik durum, sosyoekonomik durum, fiziksel aktivite, beslenme alışkanlıkları ve obeziteyi etkilediği düşünülen etmenlerle ilgili anket formu dolduruldu. Kadınların boy ve kilo ölçümleri yapılarak, BKİ'i hesaplandı. Araştırma verileri SPSS (versiyon 13.0) istatistik programı ile değerlendirildi. Çalışmamızda fazla kiloluluk prevalansının %29,2, obezite prevalansının %34,5 olduğu görüldü ve obezitenin kadınların yaş grupları, öğrenim durumları, medeni durumları, iş durumları, doğum sayıları, sürekli hastalık durumları, kendileri ile ilgili beden algıları, tartılma durumları, kardeşlerinin şişmanlık durumları, adet görme durumları, günlük aktivite durumları, televizyon izleme durumları, kaç öğün yemek yedikleri, ana öğünleri atlama durumları, kendilerini genelde nasıl hissettikleri, üzüntülü ya da sevinçliyken yemek yeme durumları, misafir günlerine gitme, yağda kızartılan besinleri kaç günde bir tükettikleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Obezite dünyada olduğu gibi ülkemizde de epidemi olarak kabul edilmektedir. Kadınlardaki obezite prevalansının yüksekliği hem kronik hastalıklara neden olması hem de yaşam kalitesini bozması nedeniyle önemlidir. Obeziteden korunmak için, önlenebilir risk faktörlerinin (diyet ve fiziksel aktivite v.b.) hayatın erken dönemlerinden itibaren aile, okul, toplum, devlet ve medya kanalıyla eğitimi ve kontrolü gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Kadın, risk faktörleri, kilo fazlalığı, obezite.
650 0 _aKadınlar
_xSağlık ve hijyen
650 0 _aObezite
690 0 _aHalk Sağlığı Anabilim Dalı
700 1 _aİrgil, Emel,
_eDanışman
710 2 _aUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
999 _c47330
_d47330